Platforma Obywatelska

Czyli o naszych radnych, burmistrzu i ich pracy...

Re: Platforma Obywatelska

Postprzez Andrzej Morawski w 16 Lip 2008, 09:55

Witam! Dwa posty wyżej Henio prosi o dalsze przykłady. Sugeruje w nawiasie, że wszystko co złe ja przypisuję Platformie. Po pierwsze PO ( wcześniej UW, a jeszcze wcześniej UD ) w naszym mieście jako ugrupowanie polityczne nie odgrywa większej roli, co bardzo dobrze świadczy o świadomości wyborców. Nie mniej jednak lokalne autorytety z tego środowiska aktywnie uczestniczyły w sprawowaniu władzy. Z każdą kadencją ich siła przebicia maleje, a ostatnie wybory praktycznie wyrzuciły środowisko UW ( teraz PO) na margines. Dzięki temu jest nadzieja, że w tej kadencji nie będzie wpadek inwestycyjnych , a mówiąc dosadniej mniej będzie knotów. Wracając do przykładów: wystarczy prześledzić protokoły z sesji ubiegłych kadencji i podczas ich lektury bez najmniejszego trudu można zauważyć kto był największym popieraczem, czy klakierem w uzasadnianiu największych niewypałów inwestycyjnych. Przykłady: budowa CARREFOURA, Budowa Grodu Piastów,lokalizacja Centrum Za Stawem, budowa MOSiR-u przy ul. Warchalskiego. W dyskusji na te tematy najbardziej aktywnie ZA wypowiadały się właśnie wspomniane autorytety. Ich wypowiedzi wspierały zdecydowanie przyjęte kierunki działań inwestycyjnych. Podobnie było z przekształceniami i tworzeniem spółek ZGKiM, ZEC, TBS. Z monopolistów utworzono spół prawa handlowego, które nadal są monopolistami. Za takimi rozwiązaniami najbardziej głośno ( patrz protokoły z sesji Rady Miasta)optowali przedstawiciele tego środowiska, o którym mówimy. Efekty przekształceń? W mojej ocenie żadne. Jedynym efektem jest pozbawienie kontroli nad ich funkcjonowaniem przez Radę Miasta, lub jak kto woli społeczność lokalną. Rady nadzorcze wyznacza Burmistrz. Najwięcej "zasług" miało PO-środowisko w wyborze trasy ( lokalizacji) obwodnicy miasta. Ktoś zapyta o nazwiska. Na stronie internetowej Miasta można dokładnie zapoznać się ze składami osobowymi Rad Miasta wszystkich kadencji. Niektóre nazwiska powtarzają się w składzie Rad wszystkich kadencji, w składzie Rady Nadzorczej Telewizji Kablowej, oraz najczęściej argumentujących radnych, agitujących oczywiście ZA. Wypowiedzi krytycznych nie mogłem znaleźć.Sam Burmistrz w wypowiedzi dla Tygodnika Ostrołęckiego , przed wyborami parlamentarnymi z obrzydzeniem wyrażał się o rządzących ( PiS) , natomiast do PO miał stosunek więcej niż pozytywny.Przepraszam za przydługi post i pozdrawiam. Andrzej Morawski
Andrzej Morawski

Dołączenie: 16 Cze 2008, 07:32

Postprzez agata w 23 Lip 2008, 13:58

Andrzej Morawski napisał(a):Sam Burmistrz w wypowiedzi dla Tygodnika Ostrołęckiego , przed wyborami parlamentarnymi z obrzydzeniem wyrażał się o rządzących ( PiS) , natomiast do PO miał stosunek więcej niż pozytywny.Przepraszam za przydługi post i pozdrawiam. Andrzej Morawski

Kolportowano informację, że p. Szymalski miał startować do sejmu z PO. Podobno tego chciała PO ale Burmistrz nie wyraził zgody. A jak aktualnie ocenia koalicję rządową? - powinien być zachwycony!
agata

Dołączenie: 07 Maj 2008, 19:57

Postprzez sympatyk w 28 Lip 2008, 17:40

Jest to małe miasteczko i awansować mogą tylko osoby bliskie władzy. Nikogo chyba nie dziwi,że w Radach Nadzorczych spółek komunalnych zasiadają te same osoby. Jest to wielka rodzina władzy i jeżeli wyborcy tego nie zmienią to nic tego nie zmieni przez kilkanaście lat.
sympatyk

Dołączenie: 26 Kwi 2008, 10:19

Postprzez Mumia_Abu_Jamal w 31 Lip 2008, 19:21

Jesli prywatyzacja szpitali ma wyglądać podobie jak Ostrowska telewizja kablowa to ja już się boję ...
Mumia_Abu_Jamal

Dołączenie: 31 Lip 2008, 18:59

Postprzez Kaka w 02 Sie 2008, 18:25

W mieście nie widać żadnej działalności SLD i PO. Dlaczego starzy działacze obu partii nie ustąpią na rzecz młodych i blokują jakąkolwiek działalność. Mówił mi "stary" działacz SLD ,że wszystkich ważnych w mieście dobrze zna i nie zamierza się wychylać. Przecież partie powstają żeby służyć ludziom a nie władzy ?
Kaka

Dołączenie: 25 Kwi 2008, 13:47

Postprzez Zenon71 w 31 Sie 2008, 20:01

Ani PO ani SLD w mieście nie rządzi natomiast rządzi w mieście partia władzy a Ci na wysokich stołkach PO i SLD do tej partii należą, Ci na dołach nic do powiedzenia nie mają.Niektórzy będą się wstydzić PO lub SLD i będą kandydować z komitetów n.p. Ziemi Ostrowskiej, Razem czy wynajdą jeszcze inna nazwę komitetu wyborczego. Dziś się władzy nie mogą wychylić jak mówią, że współpraca pomiędzy instytucjami musi być.
Zenon71

Dołączenie: 31 Sie 2008, 19:41

Postprzez troglodyta w 26 Sie 2009, 08:47

witam
tak sobie przeczytałem te posty nt. PO i widzę że nie bardzo za nią większosć przepada ... ja akurat jestem jej sympatykiem i zwolennikiem. Pan Morawski za wszelkie zło obarcza PO a z tego co się dowiedziałem nikt z członków PO nie jest zatrudniony w żadnej społce komunalnej i w żadnym urzędzie i nikt z członków PO nie był i nie jest radnym (jedynym członkiem PO w radzie powiatu jest W. Krzyżanowski ale startował z innego komitetu) więc wydaje mi się że Pan Morawski z racji tego że jest sympatykiem PiS musi dokopać PO. Wiem też, że w PO jest bardzo duży rozłam tzn. do PO zostali przyjęci ludzie którzy obecnie są u władzy i za wszelką cenę chcą przy niej pozostać więc koniunkturalnie zapisali się do PO a staży członkowie PO nie chcą aby taka sytuacja miała miejsce.... ale niestety na każdym kroku przegrywają walkę z lokalnymi watażkami i nic na razie nie udało im sie wskurać i stare cwaniaki dalej będą u korytka. Pani Bakuła zrezygnowała dlatego z PO.
troglodyta

Dołączenie: 25 Cze 2008, 06:21

Postprzez waluda w 21 Cze 2010, 10:03

W wyboach prezydenckich w Ostrowi Platforma popłynąła, albo jak powiada marszałek hrabia gafa Ciamciaramcia z Komorowskich spłynęła bo woda z góry musi sppływać.
waluda

Dołączenie: 24 Kwi 2008, 08:42

Postprzez cichy w 24 Cze 2010, 07:12

Po pierwszej turze wyborów prezydenckich.
Z wielkim rozbawieniem obserwuje paroksyzm strachu janczarow internetowych PO (dzis wpadlo mi do glowy to okreslenie i uwazam, ze doskonale oddaje istote rzeczy a i cenzor sie nie moze przyczepic!) widoczny w ich wpisach na tym forum. Boze jak oni sie boja, ze Jaroslaw Kaczynski moze zyskac glosy lewicy! Stad gwaltownie atakuja i krzycza: Kaczor brata sie z komuchami, skamle o ich glosy, lasi sie do lewicy itp. itd. To taki straszny wstyd i chanba. Jak mozna!
Czytajac niektore wypowiedzi widze oczyma wyobrazni Urbana pod reke z Jaruzelskim wchodzacych do komisji wyborczej i glosujacych na Kaczynskiego!

Kochani janczarzy. Szczerze sie o was martwie! Mlodzi jestescie, a wykazujecie objawy daleko posunietej starczej demencji. Nie macie powodow do strachu! Nikt wam glosow LEWIZNY (to nie pomylka!) nie ukradnie. Przypomnijcie sobie, ze juz 12/05 gen.Jaruzelski publicznie poparl kandydata marszalka hr. Komorowskiego (doszukano sie nawet wspolnych przodkow obydwoch ‘’mezow stanu’’!). Dolaczyli ze swym poparciem tow. Janik, byly szef SLD, tow. prez. Kwasniewski i inni betonowi lewicowcy (takze krajanie z tej samej wsi z soltysem Dukaczewskim na czele). Juz po pierwszej turze przed orkiestre SLD wyskoczyli i poparli hr. Komorowskiego tow. Kalisz i p. Olejniczak. Podobno lada moment swe poparcie ma wyrazic tez niejaki Lew R, ale ciagle nie wie ile ma za to wziac!
Janczarzy nie zapominajcie o tym. LEWIZNA jest juz z wami!

Jesli wasza demencja nie jest totalna to musieliscie zauwazyc, drodzy janczarzy, ze p. Napieralskiemu nie sekundowali w wyborach ludzie betonu i starzy towarzysze! Jego zaplecze to nowy garnitur, pokolenie post PRL-owskie. Co wspolnego maja ci ludzie z Jaruzelskim, Kwasniewskim, Urbanem czy Dukaczewskim?
Zmartwie was, bo jestem pewien, ze Napieralski nie pozwoli sobie na probe wywierania presji na swych, nadspodziewanie licznych, wyborcow i nie oglosi, praktykowanej chetnie w PO, dyscypliny partyjnej w glosowaniu na Bronka. On wie, ze jesli bedzie tego probowal straci poparcie mlodych lewicowcow i zostanie z garstka ‘’betoniarzy’’ ktorzy utopia go w lyzce wody przy najblizszej okazji. Dlatego pozostawi decyzje o poparciu jednego z kandydatow wyborcom. Napieralski ma ambicje wejscia do czolowki politycznej a post-komuna to juz historia. Jego jedyna szansa to mloda lewica, a ta juz urosla w sile i skruszy beton!

Jaroslaw Kaczynski widzi to i dlatego w stosunku do tych ludzi nie uzywa juz terminu ”postkomuna”, a mowi o lewicy. Drugi kandydat tkwi ciagle w zelaznym uscisku LEWIZNY i krajan z tej samej ‘wsi’ i nie wie co robic. Pozostaje mu tylko wypuscic sfory janczarow internetowych!

Jestem przekonany, ze Jaroslaw Kaczynski uzyska glosy mlodych, nieubrudzonych w PZPR lub SB ludzi o lewicowych sympatiach, ktorych reprezentuje Napieralski. I nie przeszkodzi im w tym stosunek Kaczynskiego do konkordatu, do homoseksualistow, do ”in vitro”. Dla nich glownym argumentem bedzie solidarnosciowy i ludzki charakter polityki Kaczynskiego i troska o czlowieka, a nie o kapital!
cichy

Dołączenie: 08 Maj 2008, 09:35

Postprzez henio w 15 Lip 2010, 09:30

Witam ponownie
rzadko tu zaglądam ale widzę że dyskusja jak wszystko w tym mieście toczy się raczej niemrawo. Pan Andrzej jak zwykle jest za a nawet przeciw i tak w ogóle , a że jest zwolennikiem jednej partii to innym dokopuje.
A już pochwalenie obecnej /jego / rady to ponury żart - nie odniosę się do ostatnich doniesień ...... . Panie Andrzeju a może by tak zapisać się do tego PiSu i pokazać jaki to z Pana super działacz i co Pan potrafi?
Przecież idą wybory i co to będzie jak się Pan nie załapie ? Zawsze to jakieś korytko przy którym można sobie pokrzyczeć , potupać i się pokazać bo jak tego zabraknie to już chyba tylko jakaś struktura na samym dole.
Też jestem zdania że trzeba powiewu nowości nie koniecznie młodości na stołkach w urzędzie
Pozdrawiam
henio
henio

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 14:58

PoprzedniaNastępna

Powróć do Polityka w Ostrowi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość